SEJARAH SEKOLAH


SMK Batu Sepuluh ( SMKBS ) adalah sebuah sekolah menengah asrama harian negeri Perak. Lokasi sekolah ini terletak 16 km dari Bandar Sitiawan dengan keluasan tapak 25 hektar. Sekolah ini bermula pada tahun 1988 dengan menumpang di bangunan Sekolah Kebangsaan Batu Sepuluh, Lekir dengan seramai 147 orang pelajar terdiri dari satu kelas Rancangan Khas Agama dan empat kelas biasa.
Pada tahun 1992 SMKBS berpindah ke bangunan sendiri yang terdiri dari dua blok bangunan 4 tingkat dan kumpulan pertama sekolah ini menduduki SPM pada tahun 1993. Dua blok bangunan asrama dengan kapasiti 300 pelajar mula diduduki oleh pelajar pada tahun 2001. Kemudahan asrama adalah untuk menempatkan Plajar Rancangan Khas yang dipilih oleh JPN Perak. Pada tahun yang sama SMKBS merupakan sekolah menengah pertama di Daerah Manhjung yang menawarkan mata pelajaran MPV      ( Lanskap dan Senireka Tanda ).

Bagi memastikan pelajr-pelajar pendidikan khas kawasan Lekir berpeluang untuk menyambung pelajaran peringkat menengah, Pada tahun 2008 sekolah ini telah memulakan kelas Pendidikan Khas. Pada tahun 2009 satu blok baru menempatkan 10 bilik darjah dan ruangan pejabat mula digunakan. Kini SMKBS mempinyai 86 orang guru, 1049 orang pelajar, dan 38 kelas, termasuk 3 kelas Pendidikan Khas.

0 comments:

Post a Comment